събота, 31 декември 2011 г.

*Новата Година*

Агапея Полис - блог за лично творчество: поезия, проза и др.



ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
Приятели, Бъдете здрави! 
Пазете вярата, надежтата и любовта към хората около вас! 
Заедно с Бог, те са ангелите и най-ценното, което имате!
 Прегръдки! 





––––––––––––––––––––––––––––––
Изображение: Ивана Владимирова
Фон: gdstyles.info


петък, 30 декември 2011 г.

"Наше Височество": Празнуващите ("Коледни" мисли)

Агапея Полис - блог за лично творчество: поезия, проза и др.
30.12.2011г.


Признавам си - трудно ми бе да озаглавя този брой колконка. Става въпрос за следното: На 26 декември, в дневника на приятел(V.Е.), видях споделени следните редове от фейсбук страницата Ангел & Моисей aka Beautiful Mess. Почти бях готова да натисна услужливо-мързеливото бутонче "сподели", но точно тогава ме налетяха едни отдавна заченати мисли. Няма да продължавам с овертюрата, а веднага ви ги показвам - първо снимките с "виновните" редове, а после и моите:

Право е момчето, a и майка му! Разгледах тук-там и с тъга установих, че между 20 и 31 декември пак сме накичили блоговете и фейсбук/туитър стените си с елхички, играчки, Дядо Коледчовци и Слава Богу някоя друга картинка от Библията/Рождество/ Пак сме написали едни такива крилати думички, които чакат да дойде 01 януари от идната година и да отлетят, заедно с приповдигнатото/почти зомбирано/ настроение. Пазарлъкът изобщо не ми се споменава, дори, а и за него вече споделих пост-видео(пак в социалната мрежа). Та - така!, - настъпи ли Новата година цялата Коледно-Благотворителна истерия се замества от една друга, предизвикана от нейната липса! Да - ако не беше тъжно, то със сигурност щеше да е смешно! Но така или иначе и аз, като Ангел, се чудя защо постове за Исус, за благотворителност, за добрина и святост липсват през останалата част от годината или ако ги има, то те са така "закодирани", че чак започваш да се съмняваш дали не става въпрос за новата школа по позитивизъм, или за друго/окултно, например/ вярване. Каква е истината? Христянска нация ли сме всъщност или това е поредният евтин етикет на, иначе, скъпоструващо словосъчетание? А може би ни е страх от факта, че не ни "стиска" да живеем красив/описан в Светото писание - Библията/ живот. Или сме уплашени от печата на общественото мнение дотолкова, че не смеем дори да си позволим да обичаме или поне да приемем обичта и вниманието на някой, който я има и иска да ни я даде? Страх ни е да се отпуснем. Страх ни е да не ни наранят, защото са го правили вече и то жестоко. Забравяме, или никога не сме знаели, че именно онзи, за когото плахо пишем на тези празници, е бил без капка грях, но пак разпънат и заплют, се моли: "Отче, прости им, защото те не знаят какво правят!" Страх ни е да си кажем какво искаме, за да не ни помислят за луди, да не би някой умишлено или неволно да не ни попречи. А може би ни е страх от самите себе си, защото не се познаваме достатъчно и несъзнателно пренасяме тези опасения и предразсъдъци върху другите, дори те да са честни с нас. Не зная какво е, приятели, но ме е хванало за гърлото и ми се иска да викам. Питам се, защо го живеем този живот и още по-лошо - живот ли е наистина? И колкото повече пиша, толкова повече ме преследва мисълта, че сме големи Безбожници. 

Това е! Сега е моментът, в който трябва да ме заклеймите. Това е моментът, в който да ми се обадите и със студен тон да ме попитате: "Какво правиш, как не те е срам да пишеш подобни неща?", или поне безмълвно да ме блокирате от всички листи с "нормални" приятели. Сега е моментът, в който да си пуснете някой комичен филм или да прочетете добре похвален от литературните критици роман. Сега е моментът да отидете на арт мероприятие, с което да почешете потребностите си от социално-културен живот и най-вече да бъдете забелязани. Е, няма да е за първи път в човешката история. 

Ами ако греша и не сте толкова услужливи за обичайните мисли на дискриминация? Дали пък и вие не си задавате същите въпроси? - може би тихо, може би наум, за да не ви чуе някой и да не се окажете последното кюше на "матрицата". И ако е така и през главата ви галопират десетки или стотици, подобни въпроси, моля ви, не ги заглушавайте с поредната доза страх или суета, а опитайте да си отговорите честно. Защото имаме едно тайнство, наречено Живот, който всяка сутрин се надява да го вдишаме. Отредил ни е главна роля и всеки ден ни чака да стъпим здраво в нея. И да - именно онзи Исус Христос, чието Рождение прзануваме/на думи и картинки/ ни го е дал, чрез покорството си да се роди в човешки образ, да преглътне всичките хули, да победи всичките грехове, да излекува всичките рани. Защо го е направил, защо е жертвал Божествената си природа и удобства, ако ние с вас не поемем смелостта да си отговорим на тези въпроси? Ако ние с Вас не решим да вдишваме Живот, а не смъртта на цялата суета и после да го издишаме - нов, светъл, пречистващ, лекуващ. Защото, може би, някой, който дори сме забравили или не искаме да забележим, ни чака и може би, тъкмо ние, сме единствената му надежда да не бъде погубен завинаги? И най-малкото защото си го дължим - на нас! Защото приемайки да се родим на този свят, ние сме приели и Неговата Божествена природа да бъдем, обич, лек и решение, а не пречка за себе си и за другите. Всеки ден! - не само на "Коледа".

Честито Рождество Христово, приятели!



неделя, 25 декември 2011 г.

Дар от Бога във дете

Агапея Полис - блог за лично творчество: поезия, проза и др.

––––––––––––––––––––––––
фон: http://pavelcho.narod.ru

Рождество

Агапея Полис - блог за лично творчество: поезия, проза и др.


____________________
фон: sodahead.com




петък, 16 декември 2011 г.

Сентенции

Агапея Полис - блог за лично творчество: поезия, проза и др.



понеделник, 5 декември 2011 г.

"Наше Височество": Очакванията

Агапея Полис - блог за лично творчество: поезия, проза и др.
2010-05-22
Лоша ли е съдбата,  крив ли е светът, светли ли са дните, добри ли са хората и още много други въпроси. Как да си отговорим на всички тях? За всяко от твърденията, безспорно, можем да открием купища тези, сентенции  и материали, изписани от философи, психолози, учители и поети на всички времена. Но помагат ли ни? Как да ги приложим за себе си? Ежедневно се сблъскваме с множество проблеми от различно естество, които чакат своето разрешение.
Сутрин се събуждаме и обикновено първото, което искаме, независимо от сезона е слънчево и приятно време. И понякога е така, но нерядко вместо това, ако изобщо видим нещо, то това са капки по прозорците или играещ си с клоните на дърветата, силен вятър. За тях добре, но какво се случва с нашето настроение?
После, цялото ни същество се отправя към заветната чаша топло кафе, мляко или чай. В повечето от дните това е най-лесното, което можем да получим. Така е, но не и когато разкопават за поредната авария или някой е откраднал кабелите и целият квартал е останал без вода или ток. В случая най-привилегировани са онези, които посрещат даже утрото с чаша бира, водка, ракия или друго спиртно питие по избор. Но за съжаление и при тях съществува „фаталният" риск последното да е свършило.
Получили или не сутрешната си топла или алкохолна напитка се отправяме към своите служебни ангажименти, ако случайно междувременно не сме останали без работа. Тези от нас, които използват градски транспорт очакват тяхното превозно средство да се появи навреме. Те биха се радвали ако в него срещнат приветливи, изкъпани и добре ухаещи хора. Други се надяват колата им да е в ред и тази сутрин, но разбира се, в случай, че я намерят там където е била снощи. Изключение правят само, трудещите се в уюта на собствения си дом.
Така достигнали своето работно място, ние мислим, че денят ще протече по определен начин. Но в много случай програмата на нашите колеги, шефове или клиенти е леко различна  и ни организират неподозирани фиести, с които трябва да се справим в срок, за да не изгубим пари, имидж, рейтинг или позиция. С други думи на всички ни се налага да изпъляваме едно от най-трудните ни упражнения - съобразяването.  Като капак,  необходимото зло често не пропуска да ни се „усмихне" и с някой зациклил /излязъл тотално от строя компютър, друга машина, случайно изчезнал вдън земя инструмент/документ, а защо не и забравен ключ. Поради подобни причини ни се случва да пропуснем или закъснеем с обяда си, а може би да си тръгнем доста по-късно.
Но ето, че идва време да въздъхнем с облекчение, загърбили седмичния стрес. С удоволствие се отправяме към къщи, на разходка/гости с/при приятели или  имаме среща с любимия/любимата. В плановете ни, може би, влиза вечеря в ресторант, ако обаче не е препълнен или желаното ястие „го няма в момента". Искаме да отидем на интересен мач, театър или концерт, но хубавите места са свършили  - бели кахъри. Истинското приключение започва ако/когато някой от споменатата компания започне да проявява излишни капризи или да прави  неоснователни фасони. Още „по-интересно" се оказва когато само си говорим или споделяме и отсрещната страна, кой знае защо, ненадейно избухне в най-неочакваната - „неадекватна" реакция. А коя ли е правилната и според кого?
Дали поради лоша организация, прекален егоизъм, предразсъдъци, черногледство или липса на позитивно мислене, ден след ден ни връхлитат ситуации заради които ни се иска да избягаме в друг дом, работа, град,  държава, а защо не и планета. Нагоре - по пътя на собствените си мечти и амбиции, ние често се подхлъзваме и точно като малки деца падаме „по очи" в калта на неправилните си очаквания. Форматираме илюзорно безпроблемно ежедневие. Рисуваме красиви картини, а често накрая се озоваваме в средата на трагикомичен екшън, само дето не му се вижда края, нито се намира кой да спре филма. И какво? Оставяме той да ни гледа и заспиваме - с надеждата да сънуваме нещо  приказно, та утре с нови сили и трезв ум да намерим по-добър баланс между желания и реалности, и най-вече между другите и нас.